Skip to content

Even voorstellen – Onze boeren

Herenboer Jiri Postma

Waarom Herenboer-boer worden?

Voor mij is de biologische en mensgerichte landbouw altijd een enorme inspiratiebron geweest. We zijn met ons hedendaagse landbouwsysteem tegen de grens aangelopen van wat de aarde kan dragen. Er is hierdoor een uitdaging op ons pad gekomen om weer een gezonde relatie te creëren tussen de mens en zijn leefomgeving in de vorm van natuur gedreven landbouw. Doordat onze boerderij een coöperatie is kunnen mensen zich weer verbinden met het voedsel dat ze eten. Het eigenaarschap wordt gedeeld en er is inspraak in hoe de boerderij en het landschap wordt vormgegeven. Deze verbinding is ontzettend inspirerend voor mij als boer en geeft ruimte om op mens en natuur gedreven manier te werken. Er zijn elke dag weer nieuwe uitdagingen op de boerderij, maar als ik over het land loop met de gewassen, dieren en leden om me heen weet ik waarom ik herenboer-boer ben geworden. Om samen met de aarde te mogen werken voor het voedsel dat we eten.

 

Wat is je grootste drijfveer?

Het produceren van duurzame en gezonde voeding is mijn grootste drijfveer. Hierbij speelt het milieu, de bodem en biodiversiteit een enorme rol. In mijn ogen is een kleinschalig gemengd bedrijf hiervoor een goed uitgangspunt. Maar sociale en economische duurzaamheid zijn ook ontzettend belangrijke factoren op het gebied van duurzaamheid. Door de coöperatieve samenwerking die wij aangaan op onze boerderij ontstaat er ook op dit gebied een enorme diversiteit en vruchtbaarheid. Ik denk dat we daardoor een bijzonder goede basis hebben om samen te werken aan oplossingen voor de rol van de mens in zijn omgeving. Een oplossing die uitdagend, maar ook vooral prikkelend en leuk is. 

 

Wat maakt herenboeren wat jou betreft uniek?

Wat in mijn ogen ontzettend uniek is aan de herenboerderij is de enorme diversiteit van het bedrijf. Op het gebied van het landbouw proberen we zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Dit houdt in dat we meer dan vijftig verschillende soorten groenten verbouwen, een fruitboomgaard hebben en akkerbouwgewassen telen zoals aardappels, granen en uien. Daarnaast hebben we ook een veehouderij tak die bestaat uit het houden van landvarkens, runderen en pluimvee. Al deze aspecten van het bedrijf ondersteunen elkaar en zo proberen we een kringloop te creëren op de boerderij. Dit kan soms een enorme uitdaging zijn als boer, maar door de diversiteit en betrokkenheid van de 200 gezinnen die allemaal op hun manier een bijdrage leveren komen we steeds dichterbij een menswaardig landbouwsysteem. De verbondenheid, diversiteit en gedeelde visie maakt de herenboerderij voor mij echt uniek.

Herenboer-boer Kyo Saaloos

Waarom Herenboeren-boer worden?

volgt

Wat is je grootste drijfveer?

volgt

 

Wat maakt Herenboer wat jou betreft uniek?

volgt

Herenboer-stagiair Matthijs de Bruijn

Waarom Herenboeren-stagiar worden?

volgt

Wat is je grootste drijfveer?

volgt

 

Wat maakt Herenboer wat jou betreft uniek?

volgt