Oorsprong
Dit van oorsprong in zuidwest Engeland gefokte vleesras heeft een rode kleur vacht met een wit hoofd en een witte streep over de rug, ook is de buik voor een groot deel wit en zien we witte delen op de poten van de runderen.
Sobere dieren
Deze runderen hebben in verhouding weinig voeding (sobere voeding) nodig om goed te groeien. Door de eigenschappen van het ras zet het dier meer vet af tussen de spieren. Aangezien vet de smaak van het vlees maakt, wordt over het algemeen het vlees van de Hereford als smakelijk ervaren. Naast het feit dat ze geen hoge kwaliteit voeding nodig hebben, kunnen ze erg goed tegen verschillende weersomstandigheden waardoor ze zo goed als het hele jaar door in de wei kunnen lopen. Ook hebben ze stevig beenwerk, waardoor er niet snel klauw- en beenproblemen zullen ontstaan.
Toch zullen de runderen soms op stal moeten. Dit heeft te maken met het grasland, als dit te nat is lopen de runderen dit met hun poten kapot.
Voortplanting
Bij veel bekende vleesrassen (dikbilkoeien) zien we dat de geboorte van de kalveren meer problemen oplevert omdat het bekken van de moederkoe smal is en de schouderpartij van het kalf breed. Bij Hereford runderen is dit geen probleem en gaat de geboorte eigenlijk heel gemakkelijk. Daarnaast produceren ze voldoende melk waardoor ze goed voor hun eigen kalveren kunnen zorgen.
1 keer in de 3 weken is een koe tochtig (vruchtbaar). Als er op dat moment een stier in de kudde loopt dan kan de koe gedekt worden. Ongeveer 9 maanden later zal de koe een kalf krijgen. De stier kan een tochtige koe goed herkennen aan de geur die zij bij zich draagt en zal veel interesse in haar tonen.
Na ongeveer 3 jaar is het dier geschikt voor de slacht en zal het zo’n 450 tot 500 kg wegen.
Perfecte match
Gezien alle goede eigenschappen wat betreft vlees, beenwerk en sobere leefstijl is de Hereford een zeer geschikt ras voor op onze Herenboerderij. Een Herenboerderij is meer dan alleen een “productiebedrijf”, er komen ook veel mensen. Daarom is het karakter van de Hereford zeer geschikt, ze zijn heel rustig en zeer nieuwsgierig. Hierdoor zijn ze ook zichtbaar voor alle leden van de Herenboerderij.
Koeienbestand
We hebben ongeveer 11 runderen op de Herenboerderij rondlopen die zorgen voor een deel van het vlees van de leden. Deze zijn overgenomen van zorgboerderij ‘de Wenum Hoeve’, waar ze op dezelfde manier gehouden werden. De komende jaren zal er gefokt worden met deze runderen om voldoende dieren van verschillende leeftijden te krijgen. Op deze manier is er straks voldoende vlees voor onze leden. Het zal nog wel een tijdje (lees: een paar jaar) duren voordat het koeienbestand op het juiste niveau is. Het aantal hangt af van de hoeveelheid monden (van leden) waarvoor vlees nodig is. Uiteindelijk zullen we ongeveer 8 volwassen dieren en hun (ruim 15) nakomelingen nodig hebben. Of dit aantal ook echt mogelijk is, is nog even de vraag aangezien er niet onbeperkt land beschikbaar is voor de runderen. Totdat er voldoende runderen zijn zal er regelmatig een koe aangekocht moeten worden om voldoende vlees te hebben voor onze leden.
De aantallen zullen door de jaren veranderen, aangezien er af en toe eentje geslacht wordt, maar ook kalveren geboren zullen worden.